Enter your email address below and subscribe to our newsletter

fonduri europene pt antreprenor in oltenia

Până la 1.5 Milioane EUR daca esti Antreprenor in Olt, Dolj, Gorj, Mehedinți și Vâlcea

Share your love

fonduri europene pt antreprenor in oltenia

Daca esti antreprenor in Sud-Vest Oltenia pregateste-te !

În inima Regiunii Sud-Vest Oltenia, o oportunitate aurie se profilează la orizont pentru microîntreprinderile și întreprinderile mici și mijlocii. Un nou apel de proiecte, în cadrul Programului Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027, promite să insufle viață în economia locală. Dar ce face această oportunitate atât de specială? Haideți să descoperim împreună.

Pentru antreprenorii din Oltenia, acesta nu este doar un simplu apel de proiecte; este un pod către viitor, o șansă de a-și transforma viziunea în realitate. Cu un buget generos de aproape 80 de milioane de euro, posibilitățile sunt la fel de vaste ca ambiția și creativitatea lor.

Ce înseamnă asta pentru tine, antreprenor local? Înseamnă acces la finanțări cuprinse între 200.000 și 1,5 milioane de euro, un suport semnificativ pentru a-ți propulsa afacerea la noi înălțimi. Fie că ești în domeniul IT, gestionezi o sală de fitness, un hotel sau un cabinet medical, această oportunitate te privește direct.

De Ce Este Acest Program Oportunitatea Ta de Aur?

 • Acces la finanțare generoasă: De la 200.000 la 1,5 milioane de euro pe proiect.
 • Diversitate în domenii eligibile: IT, săli de fitness, hoteluri, cabinete medicale și multe altele.
 • Împingerea granițelor afacerii tale: Investiții în inovație, competitivitate și expansiune.

Cine Poate Beneficia?

CategorieNumăr de angajațiZonă de investiții
MicroîntreprinderiSub 10Urban și rural
Întreprinderi mici10 – 49Urban și rural
Întreprinderi mijlocii50 – 249Urban și rural

Condiții de eligibilitate esențiale:

 • Societatea este constituită în baza Legii societăților nr. 31/1990 sau societate cooperativă.
 • A înregistrat profit din exploatare în anul fiscal anterior depunerii cererii.
 • A înregistrat un număr mediu de salariați de cel puțin 1 în anul fiscal precedent sau are cel puțin un salariat cu normă întreagă la momentul depunerii.

Ce Poți Finanța cu Acești Bani? Un spectru larg de nevoi:

 • Amenajări și modernizări,
 • Achiziționare de utilaje și echipamente noi,
 • Investiții în tehnologii verzi,
 • Drepturi de proprietate intelectuală și marketing digital.

Această oportunitate deschide uși nu doar către creștere și expansiune, ci și spre un viitor mai verde și mai sustenabil pentru afacerea ta.

În concluzie, Programul Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027 este mai mult decât un apel de proiecte; este un catalizator pentru inovație și creștere în regiune. Pentru antreprenorul curajos și inovator, acesta reprezintă un pas către realizarea viziunii sale, transformând ideile în realități tangibile și profitabile. E momentul să acționezi!

Cine Este Eligibil?

În peisajul vibrant al antreprenoriatului din Regiunea Sud-Vest Oltenia, ușile se deschid larg pentru o gamă variată de antreprenori. Fie că vorbim despre microîntreprinderile inovatoare din domeniul IT, sălile de fitness pline de energie, hotelurile primitoare sau cabinetele medicale esențiale comunității, toți au o șansă unică de a-și accelera creșterea. Dar cine poate prinde această oportunitate unică?

În primul rând, să aruncăm o privire la categoriile de afaceri care pot aplica:

 • Microîntreprinderile din mediul urban sau rural cu sub 10 angajați.
 • Întreprinderile mici și mijlocii cu 10-249 angajați, indiferent de locația sediului social.

Dar, ce condiții trebuie îndeplinite? Vom detalia mai jos, pentru a asigura că fiecare antreprenor interesat înțelege clar ce presupune eligibilitatea:

Condiții Specifice de Eligibilitate:

 1. Profit din exploatare în anul fiscal precedent depunerii cererii. Aceasta demonstrează viabilitatea și sustenabilitatea afacerii tale.
 2. Număr minim de angajați: fie că este vorba despre un angajat cu normă întreagă pentru microîntreprinderi sau un număr specific pentru întreprinderile mici și mijlocii, personalul tău contează.
 3. Implementarea proiectului trebuie să fie într-una din județele vizate: Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, sau Vâlcea. Aceasta înseamnă că impactul tău poate fi resimțit direct în comunitatea locală.

Vizualizăm mai bine eligibilitatea printr-un tabel simplificat:

Categorie AfacereNumăr AngajațiCondiții Adiționale
MicroîntreprinderiSub 10Profit din exploatare, implementare în județele vizate
Întreprinderi Mici10 – 49„”
Întreprinderi Mijlocii50 – 249„”

De Ce Este Importanta Această Oportunitate?

Pentru orice antreprenor, accesul la finanțare poate fi adesea bariera cea mai greu de trecut. Acest program nu doar că oferă o linie de suport financiar, dar încurajează și inovația, sustenabilitatea și creșterea economică locală.

Ce Poți Finanța?

Pentru antreprenorul dinamic și viziunar din Regiunea Sud-Vest Oltenia, paleta de posibilități de finanțare prin Programul Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027 este vastă și diversificată. Este timpul să visezi mare și să pui bazele unor proiecte care pot schimba fața afacerii tale. Iată ce poți finanța:

Amenajarea Terenului

Primul pas pentru orice proiect ambițios începe cu pregătirea terenului. Fie că este vorba despre demolări, defrișări sau sistematizări, aceste lucrări esențiale sunt eligibile pentru finanțare. Este fundația pe care vei construi totul.

Utilități

Niciun proiect nu poate evolua fără utilitățile necesare: apă, gaz, electricitate, telecomunicații. Asigurarea acestora este vitală și, desigur, eligibilă pentru finanțare.

Proiectare și Inginerie

Documentațiile necesare pentru obținerea acordurilor și autorizațiilor sunt adesea un proces complex și costisitor. Finanțarea poate acoperi aceste aspecte critice, facilitând drumul spre realizarea proiectului tău.

Construcții și Instalații

De la clădiri până la construcții speciale și instalații electrice, investițiile în infrastructura fizică a afacerii tale sunt suportate. Aceasta include tot ceea ce este necesar pentru a transforma un spațiu gol într-un centru de afaceri pulsând de activitate.

Dotări

Utilajele și echipamentele tehnologice și funcționale reprezintă inima operațională a afacerii tale. Fie că este vorba despre echipamente IT avansate sau utilaje pentru producție, acestea sunt esențiale pentru expansiune și inovație.

Tehnologii Verzi

Investițiile în tehnologii care favorizează economia de energie și utilizează surse regenerabile sunt nu doar binevenite, dar și încurajate. Este o investiție în viitorul afacerii tale și al planetei.

Drepturi de Proprietate Intelectuală

Brevetele, licențele și mărcile comerciale sunt cheia protejării inovațiilor tale. Finanțarea acestor aspecte legale îți asigură un avantaj competitiv pe piață.

Marketing Digital

În era digitală, prezența online este crucială. Finanțarea pentru instrumentele de comercializare online îți poate extinde afacerea la nivel global, deschizând uși către piețe noi și neexplorate.

Introducere: Călătoria Antreprenorilor spre Succes

coduri caen eligibile foduri europene

În lumea vastă a antreprenoriatului, fiecare visător are o poveste unică, o viziune care îl propulsează spre realizarea obiectivelor sale. Dan, Marian, Ionuț, Alexandra, Sorin și Gabriela sunt eroii noștri, antreprenori cu aspirații diferite, dar uniți de un obiectiv comun: accesarea fondurilor nerambursabile pentru a-și transforma visele în realitate.

Dan și Visul Său Hotelier

Imaginați-vă pe Dan, un antreprenor pasionat, care visează să construiască un hotel sub codul CAEN 5510. Dacă Dan deține o firmă care corespunde criteriilor descrise, el are șanse mari de finanțare. Acesta este doar începutul călătoriei sale.

Marian și Drumul spre Utilaje de Construcții

Pe de altă parte, Marian își dorește să achiziționeze utilaje de construcții, dar se confruntă cu o provocare: codul său CAEN nu este eligibil pentru finanțare. Totuși, există o lumină la capătul tunelului. Dacă Marian orientează un segment al afacerii sale către servicii sub codul CAEN 4329, el poate deschide calea către finanțare.

Ionuț și Service-ul Auto

Ionuț, cu aspirații de a-și dezvolta un service auto sub codul CAEN 4520, se află într-o poziție favorabilă. Acest domeniu se califică pentru finanțare, astfel că Ionuț trebuie doar să se asigure că firma sa este pregătită pentru a accesa aceste fonduri esențiale.

Alexandra și Cabinetul Stomatologic

Alexandra visează să își deschidă un cabinet stomatologic. Pentru ea, calea nu începe de la zero. Experiența anterioară în domeniu și deținerea unei firme care îndeplinește criteriile specifice sunt esențiale pentru succesul ei.

Sorin și Extinderea Cabinetului Medical

Sorin, un medic dedicat, își dorește să își extindă cabinetul medical existent. Cu codul CAEN 8621, el se află într-o poziție avantajoasă pentru a accesa fonduri, urmând pașii detaliați în acest articol.

Gabriela și Sala de Fitness

În final, Gabriela, care de mult timp dorește să deschidă o sală de fitness, vede în acest program oportunitatea vieții ei. Cu un cod CAEN 9313 eligibil pentru finanțare, ea trebuie să își asigure cofinanțarea necesară pentru a-și realiza visul.

Cofinanțarea: Cheia Accesării Fondurilor

Primul pas în planificarea proiectului este calculul cofinanțării. Acesta reprezintă contribuția personală a antreprenorului la bugetul total al proiectului. În cazul nostru, cu un procent de cofinanțare stabilit la 25%, necesarul de cofinanțare se calculează simplu:

[ \text{Suma Cofinanțării} = 500.000 \text{ euro} \times 0.25 = 125.000 \text{ euro} ]

Astfel, pentru a-și completa finanțarea proiectului, antreprenorul trebuie să asigure 125.000 de euro din propriile resurse.

TVA-ul: Aspectul Fiscal

În plus față de suma de cofinanțare, antreprenorul trebuie să acorde atenție și gestionării TVA-ului. Pentru proiectul de 500.000 de euro, calculul TVA-ului de 19% relevă o altă componentă financiară semnificativă:

[ \text{TVA} = 500.000 \text{ euro} \times 0.19 = 95.000 \text{ euro} ]

Valoarea totală a TVA-ului care trebuie gestionată în cadrul proiectului este de 95.000 de euro. Acest cost suplimentar trebuie luat în considerare în planificarea bugetară, având un impact direct asupra fluxului de numerar și a planificării financiare a antreprenorului.

Înțelegerea Impactului Financiar Total

Prin urmare, pentru demararea unui proiect cu o valoare totală de 500.000 de euro, antreprenorul trebuie să fie pregătit să gestioneze nu doar partea de cofinanțare, dar și obligațiile fiscale asociate cu TVA-ul. Sumând aceste cifre, obținem o imagine clară a angajamentului financiar total necesar:

 • Cofinanțare: 125.000 de euro
 • TVA: 95.000 de euro
 • Total necesar: 220.000 de euro

Această sumă de 220.000 de euro reprezintă contribuția efectivă și costurile asociate pe care antreprenorul trebuie să le asigure pentru a pune în mișcare proiectul său.

Studiu de Caz: Compania X

Pentru a înțelege mai bine cum pot antreprenorii să navigheze cu succes spre obținerea finanțării în cadrul Programului Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027, să analizăm Compania X. Această companie exemplifică modelul ideal pentru un solicitant cu șanse mari de a primi sprijin financiar nerambursabil. Dar ce face Compania X atât de specială? Haideți să descompunem criteriile esențiale.

Sediu Social în Regiunea SV Oltenia

În primul rând, Compania X are sediul social înregistrat în Regiunea Sud-Vest Oltenia încă din anul anterior depunerii cererii de finanțare. Această condiție asigură că compania este ferm ancorată în regiune, contribuind direct la economia locală.

Indicatori Financiari Importanți

Pentru a maximiza șansele de a obține finanțare, Compania X trebuie să îndeplinească anumite criterii financiare:

 1. Raportul dintre cifra de afaceri și valoarea asistenței financiare nerambursabile solicitată trebuie să fie de cel puțin 0,50. Acest lucru indică faptul că Compania X este stabilă financiar și poate susține o parte semnificativă a proiectului din resurse proprii.
 2. Rata solvabilității generale, calculată ca raport între active totale și datorii totale, trebuie să fie de minim 2,00. Aceasta demonstrează că Compania X are o structură financiară solidă, cu active suficiente pentru a acoperi datoriile, indicând o poziție financiară sănătoasă.
 3. Rata de creștere a profitului din exploatare în anul de referință față de anul anterior trebuie să fie de cel puțin 1,25. Acest indicator reflectă capacitatea companiei de a crește profitabil, un semnal pozitiv pentru potențialul său de dezvoltare și sustenabilitate pe termen lung.

De Ce Sunt Acești Indicatori Importanți?

 • Cifra de afaceri/AFN ≥ 0,50: Asigură că antreprenorul contribuie activ la finanțarea proiectului, demonstrând angajament și capacitatea de a gestiona resursele eficient.
 • Active totale / Datorii totale ≥ 2,00: Oferă garanția că compania are o bază financiară solidă, capabilă să suporte fluctuații sau provocări economice.
 • Profit din exploatare an de referință / Profit din exploatare an anterior ≥ 1,25: Subliniază capacitatea companiei de a crește și de a se dezvolta, un indicator crucial pentru viabilitatea pe termen lung.

Prin îndeplinirea acestor criterii, Compania X nu doar că își mărește șansele de a accesa fonduri europene, dar și demonstrează responsabilitatea și seriozitatea sa ca actor economic în regiune. Acești indicatori sunt esențiali pentru evaluarea potențialului de creștere și sustenabilitate a oricărei afaceri care dorește să beneficieze de sprijin în cadrul programului.

Cum să Maximizezi Șansele de Finanțare: Pași Esențiali pentru Antreprenor

Pentru antreprenorul modern, călătoria spre obținerea finanțării nerambursabile este plină de provocări, dar și de oportunități. În cadrul Programului Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027, există câteva aspecte cheie care, dacă sunt implementate corect, pot maximiza șansele de succes. Iată ce trebuie să faci:

Crearea de Locuri de Muncă Noi

Unul dintre criteriile fundamentale este crearea a minimum 3 locuri de muncă ca urmare a realizării investiției. Aceasta demonstrează nu doar creșterea afacerii tale, ci și contribuția directă la dezvoltarea economică locală.

Creșterea Productivității Muncii (PM)

Îmbunătățirea productivității muncii cu minimum 10% în urma investiției este esențială. Productivitatea se calculează ca raport între cifra de afaceri netă și numărul mediu de salariați. Este vital să menții cel puțin același număr mediu de salariați existent în anul anterior depunerii cererii de finanțare. Acest lucru evidențiază eficiența și scalabilitatea afacerii tale.

Dezvoltarea Competențelor Profesionale

Includerea în proiect a acțiunilor de dezvoltare de competențe profesionale pentru minim 4 angajați subliniază angajamentul tău față de echipa ta și creșterea capacității interne a companiei.

Investiții în Sustenabilitate

Implementarea de panouri fotovoltaice nu doar că demonstrează responsabilitatea ta față de mediu, ci și viziunea de a reduce costurile operaționale pe termen lung.

Certificări și Înregistrări

Obținerea unui certificat ISO și înregistrarea unui proces la OSIM (Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci) reflectă standardele înalte de calitate și inovație ale afacerii tale.

Expunere Internațională

Deplasarea la un târg internațional pentru a expune serviciul sau produsul tău evidențiază ambiția și capacitatea afacerii de a opera pe piețe globale.

De Ce Sunt Acești Factori Importanți?

 • Maximizarea punctajului: Îndeplinirea acestor criterii îmbunătățește semnificativ scorul tău în procesul de evaluare, crescând șansele de finanțare.
 • Dezvoltare sustenabilă: Arată angajamentul tău față de creșterea economică durabilă și responsabilitatea socială.
 • Inovație și competitivitate: Certificările și investițiile în tehnologie subliniază dorința de inovare și plasează afacerea ta în fruntea pieței.

Concluzie: Un Nou Orizont pentru Antreprenoriat

Programul Regional Sud-Vest Oltenia se transformă nu doar într-un impuls financiar, ci și într-un catalizator pentru inovație și dezvoltare. În acest peisaj economic vibrant și în continuă schimbare, fiecare antreprenor are ocazia să devină parte a unei mișcări care vizează nu doar creșterea individuală, ci și progresul colectiv al regiunii.

Oportunități Unice pentru Antreprenori

Granturile oferite deschid calea către:

 • Inovație: Investițiile în tehnologie și practici sustenabile încurajează antreprenorii să gândească diferit și să inoveze.
 • Dezvoltare: Accesul la finanțare îmbunătățește capacitatea de expansiune și creștere a afacerilor locale.
 • Sustenabilitate: Sprijinul pentru proiecte ecologice promovează o dezvoltare durabilă, crucială pentru viitorul economic al regiunii.

Impactul asupra Regiunii Sud-Vest Oltenia

Această oportunitate este mai mult decât o simplă sursă de finanțare; este un angajament față de viitor:

 • Crearea de locuri de muncă: Stimulează economia locală prin crearea de noi oportunități de angajare.
 • Dezvoltarea comunității: Proiectele susținute contribuie la îmbunătățirea calității vieții în regiune.
 • Inspiră următoarea generație: Succesele antreprenoriale actuale vor inspira și motiva viitorii antreprenori.

Mesajul pentru Antreprenori

Pentru fiecare antreprenor din Regiunea Sud-Vest Oltenia, mesajul este clar: acum este momentul să acționați. Cu resursele și suportul adecvat, fiecare idee poate prinde viață, transformând visele în realități tangibile. Inovațiadezvoltarea și sustenabilitatea sunt la îndemâna ta, așteptând să fie explorate și maximizate.

În final, Programul Regional Sud-Vest Oltenia nu este doar o punte către succesul financiar; este un apel la acțiune pentru toți cei care visează să facă o diferență. Să îndrăzniți, să inovați și să contribuiți la un viitor mai prosper și mai durabil pentru Regiunea Sud-Vest Oltenia. Viitorul începe cu voi.

Întrebări Frecvente (FAQ) despre Programul Regional Sud-Vest Oltenia

Ce Este Programul Regional Sud-Vest Oltenia?

Este un program destinat sprijinirii dezvoltării antreprenoriale în Regiunea Sud-Vest Oltenia, oferind granturi pentru microîntreprinderi și întreprinderi mici și mijlocii, în scopul stimulării inovației, creșterii economice și dezvoltării sustenabile.

Cine Poate Aplica?

Pot aplica microîntreprinderile și întreprinderile mici și mijlocii care au sediul social în una dintre județele regiunii: Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, și Vâlcea. Trebuie să îndeplinească criteriile specifice de eligibilitate, precum profitul din exploatare și numărul de angajați.

Ce Tipuri de Proiecte Sunt Eligibile pentru Finanțare?

Proiectele eligibile pot varia de la dezvoltarea tehnologică și inovație, până la sustenabilitate și eficiență energetică. De asemenea, sunt încurajate proiectele care creează locuri de muncă și contribuie la dezvoltarea economică a regiunii.

Care Este Valoarea Finanțării Disponibile?

Valoarea granturilor variază între 200.000 și 1,5 milioane de euro per proiect, în funcție de dimensiunea întreprinderii și specificul proiectului.

Care Sunt Condițiile de Cofinanțare?

Antreprenorii trebuie să asigure o cofinanțare de minimum 25% din valoarea totală eligibilă a proiectului, plus gestionarea TVA-ului, care este de 19%.

Cum Se Aplică pentru Finanțare?

Aplicațiile trebuie depuse electronic prin sistemul MySMIS2021, în perioada specificată în apelul de proiecte. Este esențial să urmați ghidul solicitantului și să pregătiți toate documentele necesare înainte de aplicare.

Cât Timp Durează Procesul de Evaluare?

Timpul de evaluare poate varia, dar ADR SV se angajează să proceseze aplicațiile într-un mod eficient și transparent, cu scopul de a anunța deciziile într-un termen rezonabil după închiderea perioadei de aplicare.

Ce Se Întâmplă După Obținerea Finanțării?

Odată ce finanțarea este aprobată, beneficiarii vor intra într-un proces de implementare a proiectului, monitorizat de ADR SV, pentru a asigura că fondurile sunt utilizate conform planului aprobat și că proiectul atinge obiectivele stabilite.

Coduri CAEN Eligibile

Programul Regional Sud-Vest Oltenia acoperă o gamă largă de activități economice, însă este vital să verifici lista actualizată a codurilor CAEN eligibile. Acestea pot include, dar nu se limitează la:

 • 6201: Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client)
 • 9313: Activități ale centrelor de fitness
 • 8621: Activități de asistență medicală generală
 • 5510: Hoteluri și alte facilități de cazare similare

Selectarea unui cod CAEN eligibil este primul pas în alinierea proiectului tău cu cerințele programului.

Finanțarea Necesară: Cât Ar Trebui să Investești?

Pentru a-ți lansa proiectul, este crucial să înțelegi structura finanțării:

 • Suma totală a proiectului: Presupunând o valoare de 500.000 de euro
 • Cofinanțare (25%): Trebuie să asiguri 125.000 de euro din resurse proprii
 • TVA (19%): Adițional, gestionează un TVA de 95.000 de euro, care poate fi recuperabil în funcție de reglementările fiscale

În total, antreprenorul trebuie să fie pregătit să gestioneze 220.000 de euro (125.000 euro cofinanțare + 95.000 euro TVA) pentru a demara proiectul.

Ce Ai Nevoie pentru a Începe?

 • Verificarea eligibilității: Asigură-te că afacerea ta corespunde criteriilor programului, inclusiv codul CAEN și condițiile financiare.
 • Plan de afaceri solid: Dezvoltă un plan care să demonstreze viabilitatea și sustenabilitatea proiectului tău.
 • Documentație completă: Pregătește toate documentele necesare, de la studii de fezabilitate până la proiecții financiare.
 • Resurse financiare: Asigură disponibilitatea sumei necesare pentru cofinanțare și gestionarea TVA-ului.
Împărtășește-ți dragostea
Andrei Pojoreanu
Andrei Pojoreanu

Consultant cu o experiență bogată în domeniul fondurilor europene din 2012, specializat în coordonarea proiectelor POCU și consultanță pentru autorități locale în infrastructură. Cariera mea, începută în jurnalism, îmi permite să comunic complexitățile fondurilor europene într-un mod accesibil și captivant. Recent, pasiunea mea se îndreaptă spre AI și SEO, explorând cum acestea pot revoluționa consultanța și eficientiza utilizarea fondurilor europene. Viziunea mea este să integrez această experiență vastă cu tehnologia emergentă pentru a modela viitorul consultanței în fonduri europene.

Articole: 201

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Stay informed and not overwhelmed, subscribe now!