Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Fonduri PNRR pt AI si blockchain

Aplica Acum dacă vrei să dezvolți AI sau cloud computing: Fonduri PNRR pt AI si blockchain

Share your love

Fonduri PNRR pt AI si blockchain

Fonduri PNRR pt AI si blockchain pana in 7 Mai poti aplica

În data de 21 martie 2024, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a deschis oficial porțile viitorului digital pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) din România. Lumea digitală nu mai este doar un vis îndepărtat, ci o realitate palpabilă, accesibilă prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). E o șansă de aur pentru IMM-uri să pună mâna pe fonduri nerambursabile destinate dezvoltării tehnologiilor digitale avansate, precum inteligența artificială (AI), cloud computing, blockchain, și multe altele.

Ce aduce pe masă acest apel de proiecte? Simplu spus, o promisiune de modernizare și digitalizare a sectorului privat românesc, îndemnând companiile să se alinieze la cerințele unei economii tot mai conectate și automatizate.

Ce trebuie să știi:

 • Elegibilitatea: Toate IMM-urile înființate până la 31 decembrie 2021 sunt invitate să își arunce mănușa în arena digitală, fie că au activități în domeniul IT sau nu.
 • Finanțarea: Un buget generos de 150 milioane de euro este alocat pentru a sprijini această inițiativă, cu valori de finanțare ce variază în funcție de dimensiunea și nevoile fiecărei companii.
 • Aplicarea: Procesul de aplicare este conceput să fie cât mai accesibil, cu un accent pe transparență și eficiență.

Tabelul Punctelor Cheie ale Articolului

Punct CheieDetalii și Implicații
Lansarea ApeluluiMinisterul Investițiilor și Proiectelor Europene anunță acces la fonduri nerambursabile pentru IMM-uri, încurajând dezvoltarea tehnologiilor digitale.
ElegibilitateIMM-urile înființate până la 31 decembrie 2021 pot aplica, indiferent de activitatea în domeniul IT.
Finanțarea DisponibilăUn buget total de 150 milioane euro, cu sume de finanțare adaptate nevoilor și dimensiunii fiecărui proiect.
Procesul de AplicareProces simplificat și accesibil, cu accent pe transparență și eficiență, desfășurat prin intermediul platformei PNRR.
Criterii de EvaluareEvaluarea se bazează pe capacitatea economică, calitatea tehnică a proiectului și impactul asupra inovării.
Studiu de Caz IpoteticPrezentarea unei companii de software exemplare care îndeplinește criteriile pentru a obține punctajul maxim.
Întrebări FrecventeRăspunsuri la întrebări comune pentru a clarifica procesul și a facilita aplicarea.
Apel la AcțiuneIMM-urile sunt încurajate să participe activ la acest apel de proiecte pentru a beneficia de avantajele digitalizării.

Capitolul 1: Despre PNRR și Oportunitatea de Finanțare

Pe fundalul unei Europe în continuă transformare digitală, România pășește hotărâtă pe calea inovației prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Acest plan ambițios nu este doar o hartă spre redresarea post-pandemică, ci și o invitație deschisă către viitorul digital al țării noastre. PNRR se dezvăluie ca un catalizator pentru schimbare, oferind nu doar o viziune, ci și resursele necesare pentru a transforma această viziune în realitate.

Contextul PNRR

PNRR reprezintă răspunsul strategic al României la provocările aduse de criza COVID-19, având ca scop nu doar recuperarea economică, ci și accelerarea transformării digitale. Planul este structurat pe mai multe componente, dar pentru comunitatea tehnologică și antreprenorială, Componenta 9 se distinge ca fiind de un interes particular. Aceasta este dedicată în întregime suportului pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare, punând un accent deosebit pe dezvoltarea tehnologiilor digitale avansate.

Scopul și Obiectivele Componentei 9

Prin Componenta 9, PNRR își propune să marcheze o adevărată revoluție în sectorul privat românesc, facilitând accesul la tehnologii de vârf și promovând inovarea deschisă. Obiectivele acestei componente sunt clare și ambițioase:

 • Sprijinirea IMM-urilor în adoptarea și dezvoltarea de soluții digitale avansate.
 • Favorizarea creșterii competitivității pe piața internă și internațională prin tehnologie și inovație.
 • Crearea unui ecosistem propice pentru inovare, unde companiile de toate dimensiunile să poată colabora și să inoveze împreună.

Tabelul Obiectivelor Componentei 9

ObiectivDescriere
Adoptarea tehnologiei digitaleÎncurajarea IMM-urilor să integreze soluții AI, cloud computing și alte tehnologii digitale avansate.
Creșterea competitivitățiiUtilizarea tehnologiei pentru a îmbunătăți productivitatea și a deschide noi piețe.
Construirea unui ecosistem de inovareCrearea de oportunități pentru parteneriate între sectorul privat, instituțiile de cercetare și stat.

De Ce Este Importantă Această Componentă?

Componenta 9 nu este doar o sursă de finanțare, ci și un semnal puternic că viitorul economic al României se află în inovare și digitalizare. Prin accentul pus pe tehnologiile avansate, PNRR oferă o oportunitate unică de a redefini peisajul antreprenorial și de a crea o economie robustă, flexibilă și pregătită pentru provocările viitorului.

Capitolul 2: Cine poate Aplica?

În universul PNRR, unde viitorul se scrie în coduri digitale și idei inovatoare, o întrebare răsună în mintea antreprenorilor din toată țara: „Sunt eligibil să aplic pentru aceste fonduri nerambursabile?” Răspunsul nu doar că deschide ușile speranței, dar vine și cu o hartă clară a eligibilității și oportunităților.

Criterii de Eligibilitate pentru IMM-uri

Toate drumurile spre finanțare încep cu îndeplinirea criteriilor de eligibilitate. Pentru ca visul digital să devină realitate, compania ta trebuie să:

 • Fie înființată până la 31 decembrie 2021. Istoria ta pe piață contează și este primul pas în dovedirea capacității de a inova și de a crește.
 • Se încadreze în definiția de IMM – microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii, conform legislației europene. Dimensiunea nu doar că contează, dar deschide și calea către un suport personalizat.

Condiții de Parteneriat

Navigarea în apele inovației nu este o călătorie solitară. PNRR încurajează formarea de parteneriate între IMM-uri, având în vedere că:

 • Liderul de parteneriat poate fi orice IMM care îndeplinește criteriile de eligibilitate.
 • Partenerul trebuie să fie un IMM activ în domeniul IT, capabil să contribuie cu expertiza și tehnologia necesară pentru realizarea proiectului.

Codurile CAEN Eligibile

O carte de vizită a domeniilor tehnologice vizate pentru investiții este reprezentată de codurile CAEN eligibile. PNRR pune accent pe domenii precum:

 • Tehnologia informației (crearea de software, consultanță în IT, gestionarea datelor)
 • Comunicații (servicii de telecomunicații, dezvoltarea infrastructurii digitale)
 • Inovare în domeniul tehnologic (cercetare și dezvoltare în științe exacte și inginerie)

Tabelul Codurilor CAEN Eligibile

Cod CAENDescrierea Activității
5829Activități de editare a altor produse software
5821Activități de editare a jocurilor de calculator
6201Activități de realizare a software-ului la comandă (software orientat client)
6202Activități de consultanță în tehnologia informației
6203Activități de management (gestiune și exploatare) a mijloacelor de calcul
6209Alte activități de servicii privind tehnologia informației
6311Prelucrarea datelor, administrarea paginilor web și activități conexe
6312Activități ale portalurilor web
6399Alte activități de servicii informaționale n.c.a.

Domeniile Tehnologice Vizate

IMM-urile pot aplica pentru finanțare în diverse domenii tehnologice, precum:

 • Inteligența Artificială și Machine Learning: De la automatizarea proceselor la sisteme de recomandare.
 • Cloud Computing și Big Data: Pentru stocare flexibilă și analiza datelor în timp real.
 • Blockchain: Soluții pentru securitate și transparență în tranzacții.

Capitolul 3: Detalii despre Finanțare

În călătoria către inovație și digitalizare, combustibilul cel mai prețuit este, fără îndoială, finanțarea. PNRR nu doar că deschide calea către un viitor digital, dar și pune la bătaie resursele necesare pentru a transforma acest vis în realitate. Detaliile finanțării sunt esențiale pentru a înțelege cum poți naviga acest teritoriu plin de oportunități.

Valoarea Finanțării

Fiecare proiect are o poveste, o ambiție și un buget. PNRR recunoaște această diversitate și oferă o gamă largă de finanțare, stabilind valori minime și maxime pentru a se asigura că fiecare idee valoroasă primește sprijinul de care are nevoie.

 • Valoarea minimă a finanțării nerambursabile per proiect este stabilită la 500.000 euro, asigurând astfel o bază solidă pentru demararea oricărui proiect ambițios.
 • Valoarea maximă poate ajunge până la 3.000.000 euro, oferind spațiul necesar pentru proiecte de amploare care pot aduce schimbări semnificative în peisajul tehnologic românesc.

Tipurile de Măsuri de Sprijin

Navigând prin apele PNRR, vei întâlni diverse forme de ajutor, fiecare desenând un traseu clar către succesul proiectului tău. Acestea includ:

 • Ajutorul regional pentru investiții, destinat expansiunii și modernizării activităților economice.
 • Ajutorul pentru cercetare și dezvoltare, care încurajează inovația și crearea de noi tehnologii sau produse.
 • Ajutorul de minimis, o formă de sprijin mai flexibilă, adresându-se nevoilor diverse ale IMM-urilor.

Tabelul Tipurilor de Măsuri de Sprijin și Valoare

Tip de AjutorDescriereValoare Maximă
Ajutor RegionalSprijin pentru expansiune și modernizare70% din proiect
Cercetare și DezvoltareInovație și dezvoltare de noi tehnologii30% din proiect
Ajutor de MinimisSprijin flexibil pentru nevoi diverse300.000 euro

Ce trebuie să știi:

 • Flexibilitatea este cheia: Combinația acestor tipuri de ajutor permite o adaptare excelentă la specificul și nevoile proiectului tău.
 • Planificarea bugetului: Înțelegerea detaliilor finanțării te va ajuta să planifici eficient bugetul proiectului și să maximizezi impactul sprijinului primit.

Capitolul 4: Cum să Aplici

Drumul spre finanțare poate părea un labirint, dar cu harta corectă și un ghid la îndemână, procesul de aplicare devine o călătorie bine marcată. PNRR oferă nu doar finanțare, ci și un sistem de aplicare structurat, menit să faciliteze accesul IMM-urilor la resursele necesare. Iată cum poți naviga acest proces și ce pași trebuie să urmezi pentru a-ți asigura un loc în rândul inovatorilor digitali ai României.

Pasul 1: Înregistrarea pe Platforma PNRR

Primul pas către accesarea fondurilor este înregistrarea pe platforma PNRR. Aceasta servește drept punct central de acces pentru toate informațiile, documentele și formularele necesare aplicării:

 • AcceseazăSite-ul oficial PNRR
 • Creează un cont: Urmează instrucțiunile pentru a te înregistra ca solicitant.

Pasul 2: Pregătirea Documentației

Fiecare călătorie necesită provizii, iar în cazul aplicării pentru finanțare, acestea sunt reprezentate de documentele și anexele obligatorii. Iată o listă cu cele mai importante documente pe care trebuie să le pregătești:

 1. Planul de afaceri: Acesta trebuie să cuprindă o descriere detaliată a proiectului, obiective, buget și impactul așteptat.
 2. Certificatul de înregistrare al companiei: Dovada că afacerea ta este înregistrată și activă.
 3. Bilanțurile contabile: Oferă o imagine clară a situației financiare a companiei tale.
 4. Acorduri de parteneriat (dacă este cazul): Documente care confirmă colaborarea dintre partenerii de proiect.

Pasul 3: Depunerea Aplicației

Odată ce ai strâns toate documentele necesare, următorul pas este depunerea aplicației prin intermediul platformei:

 • Completează formularul de aplicare: Asigură-te că toate informațiile sunt corecte și complete.
 • Încarcă documentele: Folosește secțiunea dedicată pentru a atașa documentele pregătite.

Tabelul cu Documentele Obligatorii

DocumentScopul Documentului
Planul de afaceriDescrierea proiectului și a impactului așteptat
Certificat de înregistrareDovada înregistrării companiei
Bilanțuri contabilePrezentarea situației financiare
Acorduri de parteneriatConfirmarea colaborării între parteneri

Iată tabelul cu documentația necesară pentru aplicarea la finanțare prin PNRR, structurat pentru a oferi o viziune clară asupra cerințelor:

Nr. crt.DocumentDescriere
1Plan de afaceriInclude soluția tehnică IT și trebuie să acopere riscurile potențiale pentru mediu și metodele de atenuare a acestora, conform Orientărilor tehnice DNSH (2021/C58/01).
2Declarație de eligibilitateNecesară atât pentru liderul de parteneriat cât și pentru partener.
3Declarație de angajamentSemnată de liderul de parteneriat și partener.
4Declarație privind eligibilitatea TVAPentru liderul de parteneriat și partener.
5Consimțământ privind prelucrarea datelor cu caracter personalPentru liderul de parteneriat și partener.
6Declarație privind evitarea conflictelor de interese, a fraudei, corupției și a dublei finanțăriPentru liderul de parteneriat și partener.
7Declarație privind respectarea principiului DNSHÎnsoțită de autoevaluarea privind respectarea principiului DNSH, pentru liderul de parteneriat și partener.
8Declarație pe propria răspundere privind respectarea regulii cumulului ajutoarelor de stat/ajutor de minimisNecesară pentru liderul de parteneriat.
9Declarație privind încadrarea în categoria IMM și calculul pentru întreprinderile partenere sau legatePentru liderul de parteneriat și partener.
10Declarația privind reciclarea echipamentelor achiziționate la sfârșitul duratei de viațăNecesară pentru liderul de parteneriat.
11Declarația privind atingerea a minim 7 dintre criteriile de intensitate digitalăConform Indicelui economiei și societății digitale (DESI), necesară pentru liderul de parteneriat.
12Decizia Asociatului unic/Hotărârea AGA de aprobare a proiectului și a cheltuielilorNecesară pentru liderul de parteneriat.
13Acordul de parteneriat, certificatul de înregistrarePentru liderul de parteneriat și partener. O copie a cărții de identitate pentru reprezentantul legal este, de asemenea, necesară.
14Situațiile financiare aferente anului 2022Aprobate pentru liderul de parteneriat și partener. Trebuie să includă Formularele 10, 20, 30, 40 și dovada depunerii/înregistrării la ANAF/ Ministerul Finanțelor.

Această listă cuprinzătoare asigură că toate aspectele necesare sunt acoperite și că procesul de aplicare este în conformitate cu cerințele PNRR. Este esențial să se respecte această documentație pentru a asigura o evaluare pozitivă a proiectului propus.

Ce trebuie să știi:

 • Acordă atenție detaliilor: Omiterea unor informații esențiale poate duce la respingerea aplicației.
 • Verifică de două ori: Înainte de a trimite aplicația, revizuiește toate documentele și informațiile introduse pentru a te asigura de acuratețea acestora.

Capitolul 5: Criterii de Evaluare și Selecție

Când vine vorba de transformarea digitală, nu este suficient să ai o idee; aceasta trebuie să fie și sustenabilă, inovatoare și cu un impact real asupra mediului de afaceri și societății. În acest capitol, vom dezvălui cum sunt evaluate proiectele în cadrul PNRR și ce criterii de selecție trebuie să îndeplinească acestea pentru a primi finanțare.

Evaluarea Tehnică și Financiară a Propunerii de Proiect (ETF)

Proiectele sunt supuse unei evaluări riguroase, care include verificarea conformității administrativeeligibilității și calității tehnice și financiare. Punctajul total minim pentru a fi eligibil pentru finanțare este de 50 de puncte, iar selecția se face în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute, în limita bugetului alocat.

Criterii de Punctare și Selecție

Criteriile de evaluare sunt împărțite în două categorii principale: capacitatea economică și calitatea proiectului. Haideți să explorăm aceste criterii:

Capacitatea Economică a Liderului de Parteneriat:

 1. Rentabilitatea activității operaționale (din exploatare):
  • Este măsurată pe baza ultimelor situații financiare depuse și este crucială pentru a evalua dacă afacerea este rentabilă.
  • Formula de calcul: R_op=π_op2022/CA_netă2022 ×100 [%]
  • Punctajul maxim: 10 puncte.
 2. Evoluția profitului operațional (din exploatare):
  • Analizează tendința profitului operațional, oferind indicii despre sustenabilitatea afacerii pe termen lung.
  • Formula de calcul: ∆π_op=(π_op2022-π_op2021)/π_op2021 ×100[%]
  • Punctajul maxim: 5 puncte.

Alocarea de Fonduri pentru Dezvoltarea de Tehnologii Digitale Avansate și Inovare:

 1. Rata activelor necorporale (tehnologii digitale și inovare):
  • Indicatorul măsoară investițiile în tehnologie și inovare, fiind un factor cheie pentru accesul la finanțare.
  • Formula de calcul: R_ADI=A_di/A_t ×100[%]
  • Punctajul maxim: 5 puncte.
 2. Impactul proiectului asupra activității operaționale a companiei:
  • Este evaluat prin creșterea productivității muncii anticipată post-implementare.
  • Formula de calcul: ∆WPD=(W(PDn+5)-W_2022)/W_2022 ×100[%]
  • Punctajul maxim: 10 puncte.

Criterii privind Calitatea Proiectului Propus

Proiectele trebuie să demonstreze clar nevoile de informatizare, să propună soluții tehnice actuale și compatibile cu fluxurile tehnologice existente și să evidențieze impactul asupra performanței financiare și activităților de inovare. Evaluarea acestei secțiuni se face pe baza unor criterii detaliate, cu punctaje alocate pentru fiecare aspect specific al proiectului, de la identificarea nevoilor până la soluții de securitate cibernetică propuse.

ATENȚIE!

Toate proiectele trebuie să depună documentația completă și corectă prin platforma electronică proiecte.pnrr.gov.ro. Orice lipsuri sau neclarități pot duce la respingerea propunerii sau la solicitarea de clarificări suplimentare.

În final, procesul de evaluare și selecție în PNRR este conceput să finanțeze proiectele cele mai promițătoare

Capitolul 6: Studiu de Caz Ipotetic – Companie de Software cu Scor Maxim

În lumea digitală de astăzi, unde inovația și tehnologia definesc succesul, să ne imaginăm o companie de software, Tech Innovate SRL, care visează la o transformare digitală radicală. Acest studiu de caz ipotetic va ilustra cum Tech Innovate SRL navighează prin apele PNRR pentru a obține finanțare, atingând scorul maxim prin alinierea strategică a proiectului său cu criteriile de evaluare.

Strategia Companiei

Tech Innovate SRL își propune să revoluționeze industria în care activează, punând accent pe dezvoltarea de soluții AI și machine learning pentru optimizarea proceselor logistice. Strategia sa include:

 • Inovarea continuă: Focus pe cercetare și dezvoltare pentru a rămâne în fruntea avansurilor tehnologice.
 • Sustenabilitate: Integrarea practicilor ecologice și eficiente din punct de vedere energetic în dezvoltarea software.
 • Colaborare: Parteneriate strategice cu alte IMM-uri din sectorul IT pentru a combina expertizele.

Soluțiile Tehnice Propuse

Pentru a adresa nevoile specifice ale pieței logistice, Tech Innovate SRL propune dezvoltarea unei platforme inteligente bazate pe AI care să permită:

 • Automatizarea gestionării comenzilor: Reducerea timpului de procesare și a erorilor umane.
 • Optimizarea rutelor de livrare: Analiza în timp real a datelor pentru a identifica cele mai eficiente rute.
 • Previziunea cererii: Utilizarea machine learning pentru a anticipa fluctuațiile de cerere și a optimiza stocurile.

Compatibilitatea Tehnologică

Platforma va fi 100% compatibilă cu majoritatea sistemelor ERP (Enterprise Resource Planning) utilizate de companiile de logistică, asigurând o integrare ușoară și un impact imediat asupra eficienței operaționale.

Impactul Așteptat asupra Performanței Economice

Tech Innovate SRL anticipază o serie de beneficii economice semnificative:

 • Creșterea eficienței operaționale: Reducerea costurilor logistice cu până la 30% în primii doi ani.
 • Expansiunea pe piețe noi: Deschiderea către piețe internaționale, datorită flexibilității și scalabilității soluției.
 • Cresterea veniturilor: Așteptări de creștere a cifrei de afaceri cu până la 40% în următorii cinci ani, ca rezultat direct al implementării platformei.

Tabelul Impactului Economic Anticipat

AnulCreșterea Eficienței OperaționaleExpansiunea Pe Piețe NoiCreșterea Cifrei de Afaceri
120%Piețe regionale10%
230%Piețe internaționale25%
330%Consolidare internațională40%

Pentru a naviga cu succes prin provocările evaluării în cadrul PNRR și a atinge scorul maxim, companiile trebuie să înțeleagă cum să își optimizeze cifra de afaceri, profitul, datoriile, capitalurile proprii și activele necorporale. Iată cum ar trebui să arate datele din compania ta pentru a maximiza punctajul conform grilei de evaluare:

Rentabilitatea activității operaționale (din exploatare)

Obiectiv: A demonstra o gestionare eficientă și profitabilitate constantă.

 • Cifra de afaceri (CA): Suficient de mare pentru a susține investiții în tehnologii noi fără a compromite lichiditatea.
 • Profit operațional: Trebuie să fie pozitiv și, ideal, în creștere de la an la an.
 • Formula ideală: Un raport profit/cifra de afaceri de peste 20% este indicat pentru a atinge punctajul maxim de 10 puncte.

Evoluția profitului operațional (din exploatare)

Obiectiv: A evidenția creșterea sustenabilă și potențialul de dezvoltare pe termen lung.

 • Trend ascendent: Creșterea profitului operațional anual cu mai mult de 15% față de anul precedent arată dinamismul și capacitatea de adaptare a companiei.

Rata activelor necorporale (tehnologii digitale și inovare)

Obiectiv: A sublinia investiția în inovare și tehnologie ca fundament al dezvoltării viitoare.

 • Active necorporale: Un procentaj de peste 10% din totalul activelor subliniază o concentrare solidă pe tehnologie și inovație.
 • Implicație: Investiții consistente în software, brevete sau alte active necorporale esențiale pentru inovație.

Impactul proiectului asupra activității operaționale a companiei

Obiectiv: A demonstra cum proiectul va îmbunătăți eficiența operațională și productivitatea.

 • Creșterea eficienței: Proiectul trebuie să conducă la o creștere semnificativă a productivității muncii, ideal cu peste 20% față de nivelurile actuale.

Impactul proiectului asupra rentabilității activității companiei

Obiectiv: A arăta că finanțarea va avea un impact pozitiv direct asupra rentabilității pe termen lung.

 • Rentabilitatea: Un proiect cu un impact bine definit, care poate crește rentabilitatea activității operaționale cu peste 10%, va fi privit favorabil.

Calitatea Tehnică a Proiectului Propus

Obiectiv: A evidenția relevanța tehnologică și integrarea armonioasă a soluțiilor propuse cu nevoile și procesele existente.

 • Identificarea nevoilor: Claritate în identificarea și justificarea nevoilor de informatizare.
 • Soluția propusă: Avansul tehnologic și adaptabilitatea soluției propuse, cu un accent pe soluții software de automatizare și hardware de ultimă generație.

Criterii de Evaluare Financiară și Economică

Pentru a atinge un scor maxim, o companie trebuie să aibă:

 1. Datorii gestionate eficient: Un raport datorii/capitaluri proprii care reflectă o structură financiară solidă și o dependență minimă de împrumuturi.
 2. Capitaluri proprii robuste: Demonstrează solvabilitate și o bază solidă pentru investiții viitoare.
 3. Active necorporale semnificative: Reflectă angajamentul față de inovare și dezvoltare tehnologică.

Desigur, să comprimăm informațiile într-un format tabelar pentru a ușura înțelegerea și evaluarea criteriilor de calitate ale proiectului propus (C+D), conform grilei de punctaj PNRR:

CriteriuDetaliiPunctaj Max.Cum se obține scorul maxim
Identificarea nevoilor de informatizare și utilizare a TIDescrierea clară a modului în care tehnologia informației poate îmbunătăți procesele de producție și servicii.5– 3 puncte pentru prezentarea detaliată a nevoilor.
– 2 puncte pentru clasificarea și prioritizarea utilizării TI.
Soluția tehnică propusăNivelul de actualitate al soluției, conținutul acesteia (soft și hard), adaptabilitatea și utilitatea pentru liderul de parteneriat.18– 6 puncte pentru descrierea soluțiilor software.
– 6 puncte pentru descrierea soluțiilor hardware.
– 6 puncte pentru adaptabilitate și integrare în sisteme existente.
Compatibilitatea soluției tehniceGradul în care soluția propusă se potrivește cu fluxurile tehnologice existente.9– 4 puncte pentru identificarea parțială a compatibilității.
– 9 puncte pentru compatibilitate clar identificată și demonstrată.
Impactul soluției tehnice asupra performanței financiareCreșterea cifrei de afaceri a liderului de parteneriat ca rezultat al implementării proiectului.2– 1 punct pentru creștere cu 5% în primul an.
– 2 puncte pentru creștere cu 10% în primul an.
Soluții privind securitatea ciberneticăBugetul alocat pentru soluțiile de securitate cibernetică ca procent din totalul proiectului.6– 1 punct pentru 5-8% din buget.
– 4 puncte pentru 8.01-12% din buget.
– 6 puncte pentru peste 12.01% din buget.
Impactul asupra activităților de inovare (lider de parteneriat)Utilitatea soluției inovative pentru liderul de parteneriat și contribuția la inovarea de produs și proces.10– 2 puncte pentru demonstrarea utilității soluției.
– 3 puncte pentru 1 produs inovativ; 3 puncte pentru 2 sau mai multe.
– 2 puncte pentru 1 proces inovativ; 3 puncte pentru 2 procese; 5 puncte pentru 3 sau mai multe.

Capitolul 7: Întrebări Frecvente

Răspunsuri la Întrebările Comune

Navigarea prin apelul de proiecte pentru finanțare poate părea complicată la prima vedere. Dar, să nu vă temeți! Am adunat aici un set de Întrebări Frecvente pentru a vă lumina calea spre succes.

1. Cine poate aplica?

 • Răspuns: IMM-urile înființate până la 31 decembrie 2021, care își propun să inoveze și să dezvolte soluții în domeniul tehnologiilor digitale.

2. Ce fel de proiecte sunt eligibile?

 • Răspuns: Proiectele care vizează dezvoltarea și implementarea tehnologiilor digitale avansate, cum ar fi inteligența artificială, machine learning, cloud computing și multe altele.

3. Cum se poate maximiza șansa de a fi selectat?

 • Răspuns: Prin alinierea proiectului cu obiectivele PNRR, evidențiind impactul tehnologic și economic, și demonstrând sustenabilitatea soluției propuse.

Încheiere

Am traversat împreună peisajul apelului de proiecte PNRR, dezvăluind cum IMM-urile pot accesa fonduri vitale pentru inovare în tehnologia digitală. Este o oportunitate de neegalat pentru a stimula creșterea și a pune bazele unui viitor digital solid pentru afacerea ta.

Un îndemn pentru IMM-uri: Nu lăsați această șansă să vă scape! Este momentul să acționați, să inovați și să vă asigurați că afacerea dumneavoastră nu doar că supraviețuiește, ci și prosperă în era digitală.

Call to Action

Considerați acest capitol drept un semnal de start. Este momentul să mobilizați, să adunați documentația necesară, să vă clarificați ideile inovatoare și să le transformați în proiecte câștigătoare. Porniți motoarele creativității și pregătiți-vă să navigați spre succesul financiar oferit de PNRR.

Invitație la Acțiune: Dacă faceți parte din IMM-urile eligibile, nu stați pe gânduri. Începeți acum pregătirea! Verificați criteriile de eligibilitate, aliniați-vă proiectul cu obiectivele PNRR și depuneți o propunere care să marcheze începutul unei noi ere pentru afacerea voastră. Viitorul este digital, iar PNRR vă oferă șansa de a fi în fruntea transformării!

Împărtășește-ți dragostea
Andrei Pojoreanu
Andrei Pojoreanu

Consultant cu o experiență bogată în domeniul fondurilor europene din 2012, specializat în coordonarea proiectelor POCU și consultanță pentru autorități locale în infrastructură. Cariera mea, începută în jurnalism, îmi permite să comunic complexitățile fondurilor europene într-un mod accesibil și captivant. Recent, pasiunea mea se îndreaptă spre AI și SEO, explorând cum acestea pot revoluționa consultanța și eficientiza utilizarea fondurilor europene. Viziunea mea este să integrez această experiență vastă cu tehnologia emergentă pentru a modela viitorul consultanței în fonduri europene.

Articole: 201

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Stay informed and not overwhelmed, subscribe now!